Helsinki

Armas aika

Armas aika

Oct

01

Sat

12:00 – 16:00

12–16°C

clear sky

Sjors Hoogerdijk, Helena Kaikkonen, Teemu Mäki, Hannele Romppanen, Eero Tiittula

1.-30.10.2022
MUU Helsinki nykytaidekeskus

ti-pe 12-17, la-su 12-16

Avajaiset perjantaina 30.9. klo 17-19. Tervetuloa!

Armas aika, MUU ry järjestämä näyttely lokakuussa 2022, on osa valtakunnallista, Kaapelitehtaan koordinoimaa ARMAS festivaalia.

Armas aika-näyttely järjestetään MUU Helsinki nykytaidekeskuksessa Kaapelitehtaalla. Näyttelyn teokset käsittelevät ikää ja ikääntymistä tavoilla, jotka haastavat totuttuja näkökulmia, ajattelumalleja ja katsomistapoja.

MUU ry:n jäsentaiteilijoille suunnattuun avoimeen hakuun tuli lähes 100 teosehdotusta, ja näyttely teosvalinnoista vastasi MUUn näyttelytyöryhmä. Näyttelyyn valittiin yhdeksän teosta viideltä taiteilijalta. Taiteilijat ovat Sjors Hoogerdijk, Helena Kaikkonen, Teemu Mäki, Hannele Romppanen ja Eero Tiittula.

Näyttelyn teokset kertovat mm ajan kulusta, sekä elämän kukoistuksesta ja kuihtumisesta. Teoksissa näkyy kuumien aaltojen tanssia, sekä pohdintaa ihmisen elinkaaresta ja identiteetistä, ja hienomotoristisista kädentaidoista ja niiden rapistumisesta vanhuusiässä.

ARMAS festivaali, ikääntymistä juhlistava taide- ja kulttuurifestivaali, on Suomessa ainutlaatuinen tapahtumakokonaisuus, joka nostaa esiin ikääntyneitä taiteilijoita ja tekee ikääntymisen teemoja näkyväksi taiteen keinoin. armasfestivaali.fi

Sjors Hoogerdijk
Learning / un-learning

Ääni-installaatio / Sound installation (Multimedia, installation)
Koko // Size: 100x50x50 cm
Valmistumisvuosi // Year: 2022

Learning and un-learning works with cyclical accumulation of information, storage and the return to the beginning, charging up, gaining knowledge, building life. Sound in the room gets recorded, played and entered into a loop that plays for a while, erasing itself to start over new. In the work Sjors Hoogerdijk explores the difference between the openness of the blank file to the usefulness of a file filled in. Hoogerdijk explores how the possibility to relearn is something that only can come from a place where a set of parameters has been created. The work is made from hand built electronics, microphone and a speaker.

Sjors Hoogerdijk is a cross-media artist, interested in interactions, discourse and their inherent goals. Using interactions of media and conversation in symbolical audio installations. Researching the ways technological equipment can be used as analogies for human communication. Giving perspective by taking a step back and comparing different ways of discourse to each other. The way we use tools of communication reveals the original purpose the tool was intended for. Hoogerdijk takes them out of their original context and gives them a function that is close to the one they were originally developed for. Retaining some of their original identity. In the same way that people become part of a society. Not by just changing themselves but by the whole system evolving. In simple interactions, artist lets the audience discover and form their meaning themselves. http://www.sjorshoogerdijk.com

Helena Kaikkonen: Kukkani sinä olet
Video, 4:48 min, 2022

Kukkani sinä olet on video vuoden kierrosta keväästä syksyyn ja talveen, siinä elämä alkaa, kukoistaa ja kuihtuu. Teos on kuvattu taiteilijan kotipihassa Oulussa noin kahdeksan kuukauden aikana päivittäin vuonna 2020.

Helena Kaikkonen on oululainen kuva-ja tekstiilitaiteilija. Hän on työskennellyt taiteilijana yli 30 vuoden ajan ja pitänyt useita yksityisnäyttelyitä, joista viimeisin oli maaliskuussa 2022 galleria Harmajassa Oulussa. https://helenakaikkonen.fi

Teemu Mäki: Elämä on ihmiselle annettu (Yvetten versio, 2004)
-Sarjasta Metamorfooseja, video

Teemu Mäki: Elämä on ihmiselle annettu (Leilan versio, 14.5.2022)
-Sarjasta Metamorfooseja, video

Metamorfooseja on 2022 valmistunut monitaiteellinen installaatio, joka oli ensimmäistä kertaa esillä Rauma Triennaalessa kesällä 2022. Teokseen sisältyy mm. 16 lyhytelokuvaa. Armas aika -näyttelyssä on mukana kaksi versiota Pentti Saarikosken runosta “Elämä on ihmiselle annettu”.

Teemu Mäki: Laina Raakel Takaluoma (Mumma / Granny)
Etsaus, 2003

Teemu Mäki (s. 1967 Lapualla) on kirjailija, kuvataiteilija, teatteri- ja elokuvaohjaaja sekä tutkija. Hän opiskeli taidemaalariksi Suomen Taideakatemian koulussa (1986–1990) ja väitteli Kuvataiteen tohtoriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa vuonna 2005. Hän on toiminut vapaana taiteilijana vuodesta 1990 lähtien, lukuunottamatta vuosia 2008–2013, jolloin hän oli Kuvataiteen professori Aalto-yliopistossa. Hän on pitänyt 59 yksityisnäyttelyä, osallistunut noin 200 yhteisnäyttelyyn, kirjoittanut yhdeksän kirjaa ja ohjannut sekä kirjoittanut näytelmiä, tanssiesityksiä, elokuvia ja oopperoita. Mäki on myös Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja — oman taiteellisen työnsä ohessa. Hän on aktiivinen myös taiteellisen tutkimuksen kentällä: hän ohjaa tohtoriopiskelijoita, toimii vastaväittäjänä, kirjoittaa aiheesta ja luennoi siitä konferensseissa ja yliopistoissa. http://www.teemumaki.com

Hannele Romppanen: Hot Flash Dances (from The Domestic Dance Series)
Video, 0.55 min (loop), 2022

Video, äänet: Hannele Romppanen
Musiikki: Orang Pendek (Lady Fortuna, instrumentaaliversio, 2020)

Hot Flash Dances on lähes päättymätön luuppi vallitsevan arjen, ikääntymisen ja subjektiuden kompastelusta. Kokin ja kahden tarjoilijan tanssi on ruumiillinen tulkinta kuumista aalloista, naisen ikääntymiseen liittyvästä erityispiirteestä, jossa aivolisäke yrittää piiskata naisen elimistöä tuottamaan sukupuolihormoneja kuukautisten (munasolujen) loppumisesta huolimatta.

Hannele Romppanen: Domestic Dance Band (#4, #5, #6)
Gif-video, 0:20 min (loop), 2022

Domestic Dance Band pitää meteliä itsestään äärettömän ajan. Valokuviin pohjautuvissa gif-animaatioissa taiteilija taistelee symbalistina, sellistinä ja puhaltajana näkymättömyyttä vastaan. Näkymättömyyden ja näkyväksi tulemisen teemat linkittyvät haluun, hallintaan ja ikääntymiseen.

Hannele Romppanen työskentelee valokuvan, videon ja performanssin keinoin. Hän on valmistunut tanssitaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta ja valokuvaajaksi Turun taideakatemiasta. Vuodesta 2000 lähtien Romppanen on pitänyt yksityisnäyttelyitä ja tehnyt mediaperformansseja. Vuosien varrella Hannelen kameran eteen ja näyttämölle ovat rohkeasti uskaltautuneet niin perheen jäsenet, seniorikansalaiset kuin myös eri hoito- ja pelastusalan ammattilaiset. https://www.hannele-romppanen.com

Eero Tiittula: Käsitöitä
installaatio ja koko näyttelyn keston ajan jatkuva performanssi, 2022

Käsitöitä on performatiivinen installaatio, joka koostuu näyttelyä ennen ja sen aikana kerättävistä esineistä ja piirustuksista. Esinekokoelma muodostuu yleisön jäsenten käsin tekemistä, näyttelyä varten lainatuista esineistä. Piirustukset esittävät kunkin esineen valmistajan kättä. Kerrytän esinevalikoimaa ja piirustuksia näyttelyn kuluessa. Esineet voivat olla mitä vain askarteluista käyttöesineisiin ja taideteoksiin.

Teos pohtii käsityön kautta ihmisen elinkaarta ja identiteettiä: kuinka kädentaitojen kautta luodaan suhdetta maailmaan. Hienomotoristen taitojen kasvu lapsuudesta aikuisuuteen ja lopulta niiden rapistuminen vanhuusiässä peilaavat ihmisen maailmasuhteen ohella suhdetta omaan kehoon ja sen muutoksiin. Käsityötaitoon sisältyy suunnatonta iloa, ja toisaalta sen menettämiseen tuskaa.

Teoksen henkilökohtaisina kiintopisteinä toimivat käsien hienomotoriikkaa vaikeuttavan artrogrypoosin kanssa kamppailevan tyttäreni sekä nivelrikosta kärsivän isäni kädet.

Eero Tiittula: Banaaninkuoripäiväkirja
öljy pahville, installaatio, 2021-22

Banaaninkuoripäiväkirja on jatkuva, keväällä 2021 aloitettu teossarja. Sarja koostuu jokaisena studiotyöpäivänä maalattavasta banaaninkuoresta. Maalaukset on toteutettu luonnollisessa koossa öljyväreillä pahville. Kuihtuvan hedelmänkuoren maalaaminen on katoavaisuuden ja hetkellisyyden kohtaamista. Esineenä banaaninkuori on jännitteinen: yhtäältä kuoren sisältö on syöty pois, toisaalta kuoressa viipyy vielä hedelmän väri ja mielikuva tuoreudesta. Banaaniin sisältyy samalla sekä seksuaalisia että koomisia assosiaatioita. Siten se heijastaa niin ihmisyyden intohimoisia, leikillisiä kuin haavoittuvaisiakin puolia. Puolentoista vuoden ajalle ulottuva teossarja muodostaa meditatiivisen kokonaisuuden, jossa sama kysymys ajasta ja olemassaolosta asettuu päivittäin uudestaan hieman eri valossa.

Eero Tiittula (1979) on Helsingissä työskentelevä taiteilija. Hän on opiskellut maalausta Glasgow School of Artissa ja lavastusta Aalto-yliopistossa. Parhaillaan Tiittula suorittaa kuvanveiston maisteritutkintoa Kuvataideakatemiassa. Tiittulan työt yhdistävät usein elementtejä eri taiteen alueilta: maalausta, kuvanveistoa, installaatiota, teatteria ja performanssitaidetta. Käsitteellisten lähtökohtien ohella käsityöläisyys, huolellinen materiaalinen toteutus on keskeistä Tiittulan töille. http://eerotiittula.com

Sat 01 Oct 2022 – 30 Sep 2022 12:00 – 16:00

12–16°C

clear sky

Address:
Tallberginkatu 1 C,
00180 Helsinki