Helsinki

hyperbody / hyperkeho

hyperbody / hyperkeho

MAA-tila

Jun

23

Wed

14:00 – 18:00

0–1°C

broken clouds

hyperbody / hyperkeho

June 16 – July 4
MAA-tila project space
Pääskylänrinne 10, Helsinki
open wed–fri 2pm–6pm
sat–sun 1pm–5pm

Please note, rather than an opening event this exhibition is celebrated with a closing day on Sunday 4th July. The artists will be present from 1 pm to 5 pm.

(suomeksi alla)

Hyperbody is a joint exhibition by Camille Auer and Nadiye Koçak. Auer will show a video, in which Koçak's hands perform. Koçak will show a series of sculptures depicting hands.

The word hyperbody is an attempt to conceptualise the extension of a body over time and subjectivities. A body is not a solid singular thing, but a swarming, interconnected multitude. Bodies are ultimately sovereign, but they also exist across the perceptions, memories, thoughts and expectations of other individuals, societies and technologies. They exist on a plane of time in which a body is considered the same body, even when every cell in it has changed, even when it has been renamed. The hyperbody can be in tension or it can be at ease, and this is political.

These are artworks depicting hands. Hands are body parts that are usually visible to the person they belong to. They are often used for touching. This exhibition might touch your hyperbody if you want it to.

Hyperbody as a concept owes to the concepts hypersea that originates in the writing of Mark and Dianna McMenamin, second body from Daisy Hildyard and hypertext in the way Donna Haraway uses the term.

***

Because of the COVID-19 situation, MAA-tila will be open with limited capacity. Please respect the limit of 4 visitors at a time, wear your mask inside the space, and keep a 2m distance from other visitors. Also note that there will be no opening event.

MAA-tila are following the current recommendations regarding COVID-19. Follow us on Instagram & Facebook for any possible updates, or check the COVID-19 section of our website: https://www.maatilaprojectspace.fi/visit-us

Read our Safer Space Guidelines here: https://www.maatilaprojectspace.fi/safer-space

***

Accessibility Information:
- MAA-tila project space is located 350m from Sörnainen metro station & 250m from bus stops 2409, 2413 & 2411.
- There is Zone 2 on-street parking directly outside the gallery.
- The entrance to MAA-tila project space is on street level with thresholds of up to 6cm at the entrance, and a door width of 77cm. The toilet has a 2cm threshold but is not spacious enough to meet accessibility standards. The nearest accessible toilet is located 50m away at Sörkan Ruusu, however, their ramp is only available on request, and during opening hours.

______________________________

16.6.–4.7.2021
MAA-tila project space
Pääskylänrinne 10, Helsinki
avoinna ke–pe 14–18
la–su 13–17

Otathan huomioon, että juhlimme näyttelyä sen viimeisenä päivänä 4.7.2021 avajaistilaisuuden sijaan. Taiteilijat ovat tuolloin paikalla näyttelyssä klo 13.00-17.00.
Huomoithan, että MAA-tila on suljettu juhannuksena 25.- 26.6.

Hyperkeho on Camille Auerin ja Nadiye Koçakin yhteisnäyttely. Auerilta esillä on video, jolla Koçakin kädet esiintyvät, Koçakilta sarja käsiä esittäviä veistoksia.

Sana hyperkeho on pyrkimys käsitteellistää sitä, miten kehot kurottuvat ajallisesti ja yhteiskunnallisesti sen yli, mitä yleensä pidämme kehona. Keho ei ole kiinteä yksikkö, vaan parveileva, yhteenliittynyt ja sisäisesti linkittynyt paljouksien kasa. Kehot ovat itsenäisiä, mutta samalla olemassa muiden yksilöiden, yhteiskuntien ja teknologioiden havainnoissa, muistoissa, ajatuksissa ja odotuksissa. Kehoa pidetään samana kehona, vaikka kaikki sen solut olisivat vaihtuneet ja se olisi nimetty uudelleen. Hyperkeho voi olla jännittynyt tai levossa ja se on poliittista.

Teokset esittävät käsiä. Kädet ovat yleensä kantajansa nähtävissä. Niitä käytetään usein koskettamiseen. Tämä näyttely saattaa koskea sinun hyperkehoasi, jos niin haluat.

Hyperkeho on käsitteenä velkaa käsitteille hypermeri, joka on peräisin Mark ja Dianna McMenaminilta, second body (suom. toinen keho), joka on peräisin Daisy Hildyardilta, sekä hypertext (suom. hyperteksti) siinä tarkoituksessa kuin se esiintyy Donna Harawaylla.

***

Koronavirustilanteesta johtuen rajoitamme MAA-tilan kävijämäärän max. 4 henkilöön kerrallaan. Käytäthän maskia tilassa ollessasi ja pidät kahden metrin etäisyyden muihin kävijöihin. Huomioithan myös, ettemme järjestä avajaisia.

MAA-tila noudattaa ja seuraa ajantasaisia koronasuosituksia. Seuraa meitä Instagramissa & Facebookissa saadaksesi päivittyvää tietoa, tai tarkista koronavirustiedotteemme verkkosivuiltamme: https://www.maatilaprojectspace.fi/visit-us

Lue turvallisemman tilan periaatteistamme täältä: https://www.maatilaprojectspace.fi/safer-space

***

Saavutettavuus-informaatio:
- MAA-tila on 350 metrin päässä Sörnäisten metroasemalta, sekä 250 metrin päässä linja-autojen 2409, 2413 & 2411 pysäkistä.
- Gallerian edessä on 2. vyöhykkeen pysäköintiruutuja.
- MAA-tila on katutasossa. Sisään tullessa kynnys on enimmillään 6 cm korkea, ja ovi on 77 cm leveä. WC:ssä on 2 cm korkuinen kynnys, mutta se ei ole tarpeeksi tilava, jotta saavutettavuuskriteerit täyttyisivät. Lähin esteetön WC on 50 metrin päässä, Sörkän Ruusu ravintolassa. Mutta heidän ramppinsa on saatavilla vain pyynnöstä ja ravintolan aukioloaikoina.

MAA-tila

Wed 23 Jun 2021 14:00 – 18:00

0–1°C

broken clouds

Address:
Pääskylänrinne 10,
00500 Helsinki