Helsinki

DOUBLE WORLDS

DOUBLE WORLDS

Jan

29

Sat

13:00 – 18:00

Komugi Ando
Panos Balomenos
Mirza Cizmic
Filipp Diatchenko Jasenovich
Alexei Gordin
Radoslaw Gryta
Pan Jianfeng
Benjamin Phillips Nozdrachev
Kirsti Puhakka
Teemu Saukkonen
Olle Schmidt
Nicole Willis

Kukaan meistä ei ole saari. Me emme elä eristyksissä Perjantain kanssa odottamassa maanantaita. Kohtaamme muita ja saamme muilta. Jaamme taustamme ja tulevaisuutemme. Niin tekee myös Galleria Rankka, joka vuoden ensimmäisessä näyttelyssään jakaa kulttuurien välisiä kohtaamisia. Mukaan valikoidut taiteilijat näyttävät meille maailmansa, jotka ovat kuin Pikku Karhun ja Pikku Tiikerin Panama-kirjasta. Janoschin lastenkirjan sankarit kiertävät maailmaa eli kehää, ja he päätyvät unelmiensa äärelle eli kotiin. Se löytyy kun etsii banaanilaatikon Panamaa. On pakko matkustaa.
Janoschin tekstin siteenä ovat ystävyys, yhteistyö ja avunanto. Kuulostaa tutulta. Mutta Rankassa valtiosopimus näyttää toiset kasvonsa. Se voi olla myös totta, ei puhdasta ulkopoliittista liturgiaa. Voimme jakaa kulttuurien välisen rakkauden, erityispiirteet ja suvaitsevaisuuden ja yrittää ymmärtää muita yhtä hyvin kuin itseämme.
Näyttelyn monipolvinen taiteilijalista on kertomus siitä, mitä on olla matkalla. Vaiheet kulkevat Ruotsista Amerikkaan ja Virosta Kiinaan, Neuvostoliiton ja Venäjän kautta, ja yhtä lailla Kreikasta ja Bosnia-Herzegovinasta Australiaan ja Japaniin.
Onko tässä koko maailma? Ei. Mutta tässä on kunnianosoitus etsimiselle, eri kulttuureille ja kaikelle sille, mikä tekee meistä inhimillisiä olentoja. Eli ihmisiä.
———————
Olle Schmidt elää ja asuu Ruotsissa. Työstää Ruotsia ja Amerikkaa, seutua jonne sadat tuhannet ruotsalaiset hankkiutuivat aikoinaan paremman elämän toivossa.
Suomessa asuvan Filipp Diatchenko Jasenovichin taustalla on Pietari. Samaa maata käsittelee hieman toisin Kirsti Puhakka, jonka päiväkirjamaiset muistot ovat taltioineet elämää Neuvostoliitossa.
Teemu Saukkonen lyö töissään lapikasta lattiaan ja vie turistit aurinkorannoille ja syöksyy samalla kohti aasialaista sielunmaisemaa.
Pan Jianfengin taide on länsimaihin kietoutunutta kiinalaisuutta. Kehon ja mielen kombinaatio.
Helsinkiläinen Mirza Cizmic on syntynyt Bosnia-Herzegovinassa, Hänen maalaustensa tarina sekoittaa omintakeisella tyylillä sukua, perhettä ja ulkomaailmaa keskenään.
Yhdysvaltalainen Nicole Willis tuo värikkäine maalauksineen reippaan tuulahduksen itärannikon Soul-musiikista.
Japanista tänne meille lentänyt Komugi Ando heijastaa veistoksessaan suomalaisuuden syvintä ydintä: eläinveistokset eivät puhu.
Australialainen Benjamin Phillips Nozdrachev työskentelee Suomessa aktiivisesti, ja hänen töissään välittyy molempien maiden asukkaiden luontosuhde sekä kiinnostava ja monipuolinen lähestymistapa eri materiaaleja kohtaan.
Kreikkalainen Panos Balomenos kuvaa ortodoksimunkkien seksuaalielämää lämpimällä tavalla.
Alexei Gordinin maalaukset tarjoavat rautaisannoksen virolaista tummaa huumoria.
Ja Puolasta Suomeen juurtunut kuvanveistäjä Radoslaw Gryta esittelee installaatiossaan lapsuutensa huoneen.

The exhibition is open 29.1.–20.3.2022 Thu–Sun 13–18.
We keep the outside doors temporarily locked. To enter in, use A BUZZER on the front door. Welcome!

Sat 29 Jan 2022 – 20 Mar 2022 13:00 – 18:00