Helsinki

LEONARDO DA VILHU: POP-IKONI

LEONARDO DA VILHU: POP-IKONI

May

25

Wed

12:00 – 16:00

-5–-3°C

scattered clouds

Risto Vilhunen alias Leonardo da Vilhu (s. 1945) on renessanssihahmo, taiteentekijä ja -keräilijä, jolle kaikki on mahdollista. Hänen taiteensa on kulkenut veistoksista, veistos-maalauksista ja performatiivisista hahmoista grafiikkaan, mosaiikkeihin ja maalauksiin, esittävästä abstraktiin, surrealismiin ja jälleen esittävään, pop-taiteesta ja mainosmaailmasta renessanssiin ja maalaismaisemiin. Vilhun Venus voi nousta vessanpöntöstä ja oma rooli vaihdella Hämähäkkimiehestä Hamletiin. Taustalla on ammattimainen monitaituri.

Galleria Dueton näyttelyyn da Vilhu tuo uusia teoksia tältä vuodelta. Pop-ikonin uniikkien teosten tarkkuutta vaativa tekniikka on perua Vilhun nuoruuden aikaisesta työskentelystä kilpimaalaamossa. “Nyt olen mennyt aamuisin ateljeeseen kuin kilpimaalaamolle silloin.” Räväkät värit ja hahmojen tunnelma on aitoa, jäljittelemätöntä Vilhua, joka on töissään ajan hermolla.

Vilhunen valmistui Taideakatemian koulusta vuonna 1968. Hän aloitti pop-taiteella ja sai monia palkintoja ja tunnustuksia. 1970-luvun alussa hän kiinnostui Italian renessanssitaiteesta ja ajatusmaailmasta. Pyöreästä muodosta innoituksensa saaneiden, tikkatauluiksi kutsuttujen pop-taideteosten tekeminen jäi silloin taka-alalle. Maisemamaalauksissaan Vilhu on mestarillinen valon käsittelijä. Vantaan Sotunkiin hän on perustanut patsaspuiston tanssivine piruineen ja aurinkoineen. Oma hautakivi on tehty valmiiksi jo 1990-luvulla: “Tähän on koira haudattuna. Leonardo da Vilhu.”

Taiteilija ja keräilijä Leonardo da Vilhun kokoelman laajuus on hämmästyttävät 8400 työtä. Taidekokoelmansa Vilhu on lahjoittanut Kuopion taidemuseolle sekä Vantaan taidemuseolle, ikonit ja muun kristillisen esineistön Suomen ortodoksiselle kirkkomuseolle Riisalle (2000 ikonia). Eri maiden kulttuuriesineistön hän on lahjoittanut Vantaan kaupunginmuseolle. Vilhu on pitänyt aiemmin useita yksityisnäyttelyitä Galleria Duetossa.

Wed 25 May 2022 – 19 Jun 2022 12:00 – 16:00

-5–-3°C

scattered clouds

Address:
Kalevankatu 15,
00100 Helsinki