Helsinki

Teemu Kivikangas: Axolotl

Teemu Kivikangas: Axolotl

Jun

02

Fri

12:00 – 18:00

12–15°C

fog

2.6.-22.6.2023

Avoinna / Open
Ke–Su / Wed-Sun 12–18

The eyes of the axolotls spoke to me of the presence of a different life, of another way of seeing.” – Julio Cortázar: Axolotl

Axolotl – vuorovaikutteinen installaatio

Axolotl on Julio Cortázarin samannimisen novellin inspiroima, peliteknologiaa hyödyntävä vuorovaikutteinen installaatio. Novelli on kertomus miehestä, joka kiinnostuu pakkomielteisesti aksolotleista – meksikolaisista salamanterieläimistä – ja lopulta muuttuu itse aksolotliksi.

Tiiviisti paikkasidonnaisessa Oksasenkatu 11 -galleriaan suunnitellussa teoksessa katsoja kulkee todellisen fyysisen galleriatilan kautta surrealistiseen virtuaalitilaan, jonka lopussa odottaa muodonmuutos. Kahteen kerrokseen jakautunut galleria on itsessään olennainen osa teosta ja muuttuu sarjaksi alitajunnan huoneita Axolotlin virtuaalimaailmassa.

Cortázarin novellin tavoin Axolotlin aiheena on siirtolaisuus, sopeutuminen uuteen ympäristöön ja siihen liittyvä vieraantuneisuuden tunne. Mutta ikuisessa toukkavaiheessa elävän aksolotlin voi myös ajatella saavuttaneen nykyihimisen naiivin haaveen: pysyvän nuoruuden tilan. Axolotl tutkii ihmisen ja eläimen rajaa. Se kyseenalaistaa tarvettamme esineellistää vieras mieli epäilyksen ja tarkkailun alaiseksi. Eläimen kuva asetetaan aluksi näytteille, kunnes asetelma äkkiä käännetään ylösalaisin: katsojasta tulee eläin, joka katsoo ihmistä.

Teemu Kivikangas on kuvataitelija ja pelisuunnittelija, joka asuu ja työskentelee Uppsalassa Ruotsissa. Axolotl on jatkoa aiemmille videopelien ja kuvataiteen rajapintoja tutkineille näyttelyille Valokuvagalleria Hippolytessä, MUU Galleriassa, Titanik-galleriassa ja Galleria Huudossa. Kivikangas on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun Medialaboratoriosta. Hän työskentelee Senior Game Designerina maineikkaassa ruotsalaisessa MachineGames-pelistudiossa ja toimii aktiivisesti erilaisten pelialakulttuurien, kuten live-roolipelien, game jamien ja indie-pelinkehityksen parissa.

Fri 02 Jun 2023 – 22 Jun 2023 12:00 – 18:00

12–15°C

fog

Address:
Oksasenkatu 11,
Helsinki