Helsinki

Inari Krohn & Maija Albrecht, Beata Joutsen, Pilvi Ojala, Laura Pohjonen, Metta Savolainen

Inari Krohn & Maija Albrecht, Beata Joutsen, Pilvi Ojala, Laura Pohjonen, Metta Savolainen

Oct

25

Wed

05:06 – 05:06

9–13°C

clear sky

Professori ja oppilaat
25.10.–19.11.2023

Kun näin muutama vuosi sitten Inarin ja Lauran yhteisen näyttelyn, heräsi kipinä nähdä Inarilta ja muiltakin opiskelun aikaiselta ystävältä, nykyisin myös kollegalta, teoksia samassa tilassa. Heidän teoksensa näyttelyssä puhuttelivat toisiaan. Jäin pohtimaan, millaista mahtaisi olla vuoropuhelu muiden hänen oppilaidensa teosten välillä, niin opettajan ja oppilaiden teosten, kuin myös oppilaiden teosten välillä keskenään?

Vuorovaikutus Inarin ja oppilaiden välillä opiskeluaikoina oli merkittävää. Kävimme hänen luonaan, sekä kotonaan Vesikansassa entisen kansakoulun tiloissa, että jopa hänen kesämökillään Kustavissa. Tilaisuudet olivat lämminhenkisiä: toimme ruokaa yhteiseen pöytään, keskustelimme taiteesta ja elämästä, ja opiskelusta ja taidegrafiikasta, tietenkin. Pikkujouluissa meillä oli vedosarpajaiset. Kesämökillä myös uimme ja saunoimme yhdessä.

Puhuimme Inarin kanssa tavatessamme museonäyttelyistä ja muista laajempien kokonaisuuksien esittämismahdollisuuksista, museoissa tms, joihin jatkossa toivottavasti tiemme vielä käy. Yhteisen ystävämme ja taidegraafikkokollegamme Outin (Heiskanen) kuoleman lähestyessä yhteytemme kuitenkin tiivistyi elämän rajallisuuden näyttäessä vahvemmin kasvonsa, ja päätimme aloittaa pienemmällä kokoonpanollamme kivijalastamme Taidegraafikoiden galleriasta. Mukaan otimme maksimimäärän osallistujia, joiden laskimme galleriatilaan mahtuvan. Toivottavasti myöhemmin voisimme esitellä laajemmalla kokoonpanolla porukkaamme, josta niin moni hieno taiteilija on lähtöisin. Haimme aikaa näyttelylle, joka olisi mahdollisimman monipuolinen kattaus erilaisen ilmaisun omaavaa tekijää, jotka ovat kaikki opiskelleet samoissa lähtöasemissa taidegrafiikassa tuolloin vuosina 1994-98, mutta päätyneet kukin omille persoonallisille ilmaisun väylilleen. Toimimme kaikki vuorostamme nykyisin myös taideopetuksen parissa. Kokoonnuimme Inarin luona Vesikansassa tätä näyttelyämme suunnitellaksemme.

Ryhmämme Kuusikko syntyi ajatuksena luonnon ja kuuden graafikon porukan vuorolaulusta, joilla on ollut yhteinen taival Kuvataideakatemian taidegrafiikan laitokselta Inarin professuurin aikoihin. Opiskeluaika oli tärkeää voimavaraa ammentamassa meille kohti tulevaa ammattia, työtä sekä taiteellisen identiteettimme kehitystä. Olimme matkalla taiteen ihmeelliseen maailmaan ja omalle polullemme kukin.

Taiteilijat kertovat alla omin sanoin taiteellisesta työstään, sen motiiveista ja kehittymisestä vuosien varrella.

Koordinaattorina ja yhtenä näyttelyn taiteilijoista, Beata Joutsen

INARI KROHN

Opiskelin Suomen Taideakatemian koulussa 1965-69. Valitsin ainoana vuosikurssistani grafiikan opinnot, joista innostuin valtavasti hienon opettajani Kauko Rantalan opastamana. Sain ensimmäisen grafiikan teokseni Suomen Taideakatemian kolmivuotisnäyttelyyn ja pääsin Suomen Taidegraafikoiden jäseneksi vuonna 1968.

Yhdistän maalausta ja grafiikkaa chine collee- ja kollaasitekniikoilla. Käytän öljyväriä, temperaa, vesiväriä, viivasyövytystä, kaikkia yhdessä ja erikseen. Käytän käsintehtyjä japanilaisia ja nepalilaisia papereita, myös itse tekemiäni. Yhdistän viivasyövytystä vesiväripuupiirrokseen, jonka opin Tuula Moilaselta ja japanilaisilta mestareilta, jotka kutsuin Kuvataideakatemiaan kurssia pitämään ollessani siellä professorina.

Teosteni teemana on kokemus luonnosta ja ihmisestä osana luontoa. Yksilön kokemus muuttuu yleiseksi, pienessä voi nähdä suurta, kun katsoo lähelle, näkee samalla kauas. Useat matkani Japaniin ja muualle Aasiaan ovat avanneet silmäni toisille kulttuureille. Niiden vaikutus kulkee mukana teoksissani.

www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/inari-krohn

MAIJA ALBRECHT

Olen viettänyt suurimman osan taiteilijanurastani kuivaneulapiirrin kädessä kuparilaatan äärellä hiljaisesti keskittyen ja piirtäen. Kuivaneulan käyttäminen on muodostunut jonkinlaiseksi intohimoksi ja jatkuva vuosien aikana tapahtunut ulkopuolisille ehkä näkymätönkin kehittyminen on kantanut työtä eteenpäin. Alkusysäys työskentelyyn löytyy innostuksesta yhteen grafiikan historian osa-alueista, tieteellisen kuvituksen perinteeseen.

Koen olevani kuvantekijänä jonkinlainen keräilijä. Yksittäiset vedokset muodostuvat osaksi suurta kokoelmaa, josta aikanaan muodostuu sekä kuva minusta, että siitä maailmasta, joka minua ympäröi. Kerään ajatuksia ja oivalluksia yrityksenä kuvata jotain oleellista ihmisyydestä, luonnosta ja paikastamme tässä maailmassa.

www.maijaalbrecht.com/

BEATA JOUTSEN

Taiteen polkuni otti ensiaskeleensa ranskalaisen koulun ala-asteella. Kipinä syttyi hulvattoman ranskalaisen opettajani Monsieur Christian Subra’n johdolla, kun maalasimme ja työstimme elämän huumassa toinen toistaan hullumpia luolamaalauksia. Yläasteella meille tuli sijainen Taidekoulu MAAsta, joka kehotti minua hankkimaan öljyvärit. Ennen kuin huomasinkaan, maalasin päivät kotona, ja illat olin taidekoulu MAAn iltalinjalla. Vuotta myöhemmin olin jo Kuvataideakatemiassa, jossa kaikki uusi ja ihmeellinen vei minut mukaansa.

Värit ovat kulkeneet työskentelyssäni koko ajan mukana. Samanaikaisesti olen halunnut jatkuvasti tehdä sivussa kaikkea muuta, ja kokeilla kaikkea mahdollista mikä tuntuu kiinnostavalta. Oppia ja kokea lisää, enemmän, kasvaa. Samanaikaisesti, toinen jalkani on koko ajan ollut taidegrafiikan saappaassa. Taide tuo minulle sen kipinän, tunteen että olen elossa enkä vain suorittamassa elämää. Sen kautta jaksan kokea ja käsitellä kipeätkin asiat. Vaikka teokseni ovat värikkäitä ja iloisiakin, se luo balanssin siihen, mitä elämä tuo tullessaan. Olen työskennellyt Ranskassa, Italiassa ja Saksassa. Toisista kulttuureista löydän uusia näkemyksiä, värien aallonpituuksia jotka resonoivat sisälläni, ja ajatuksia tai ideologioita elämästä. Materiaalia, jota nyt työstän ateljeessani Suomen taiteilijaseuran Vallilan taiteilijatalossa.

www.beatajoutsen.com/

PILVI OJALA

Pidän itseäni ennen kaikkea piirtäjänä. Viime aikoina olen työskennellyt enimmäkseen animaation ja kolmiulotteisten paperista rakennettujen, maalattujen pienoisveistosten sekä temperamaalauksen parissa.

Teosteni aihemaailma liikkuu jossain koetun, nähdyn, luetun ja kuvitellun välimaastossa. En pyri niinkään kuvittamaan tapahtumia, vaan luomaan samaistuttavia tunnelmia tai tuokioita vastaanottajalle. Olen utelias kokeilemaan uutta ja vaihdan materiaalista sekä tekotavasta toiseen, mikä saattaa vaikuttaa keskittymiskyvyttömyydeltä, mutta minulle se on taiteen tekemisen ydin.

www.pilviojala.com

LAURA POHJONEN

Kiinnostukseni taidegrafiikkaan syntyi 15-vuotiaana kuvataidekoululaisena grafiikan työpajassa. Innostavana opettajana jo siellä oli Inari.

Yhdistän teoksissani taidegrafiikan eri menetelmiä kuten viivasyövytystä, mezzotintoa ja puupiirrosta. Joskus teokset laajenevat installaatioiksi tilaan tai niihin tulee osaksi jokin kolmiulotteinen elementti. Kuusikko-näyttelyn teoksissa grafiikka saa seurakseen mehiläisvahaa.

Käsittelen teoksissani olemassaolon herkkää ja hauraampaa puolta ja ajan kulumista. Vaikka kuvissani lähtökohtana on todellisuuden havainnointi, tulee niihin aina mukaan myös jotain alitajunnasta ja mielikuvituksesta ilmestyvää. Sanoilla ei koko kuvaa voi selittää ja niin on hyvä. Kuva on usein tekijäänsä viisaampi. Olen opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa ja Kuvataideakatemiassa ja valmistunut taiteen maisteriksi vuonna 2000.

www.laurapohjonen.info

METTA SAVOLAINEN

Maalaaminen on minulle hiljentymistä, hiljaisuudessa olemista. Eräänlaista pyhiinvaeltamista. Matkantekoa kohti näkymätöntä, kohti itseä ja lopulta myös toista. Olen maalannut ja piirtänyt surua ja lohtua. Olen saanut innoitusta metsästä, puista, uskonnoista, fysiikasta ja matematiikasta, mutta lopulta kuitenkin tärkeintä on väri. Väri kiinnostaa minua monella tavoin, erityisesti olen tutkinut väripigmenttejä, niiden kemiaa ja historiaa. Valmistuin Kuvataideakatemiasta taiteen maisteriksi 1997, fysiikkaa opiskelin Helsingin yliopistossa 1986–90. Valmistumisesta alkaen olen toiminut vapaana taiteilijana ja kuvataiteen tuntiopettajana. Tekniikkoinani on akvarelli, metalligrafiikka ja erilaisen piirtämisen keinot. 

www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/metta-savolainen

Wed 25 Oct 2023 – 19 Nov 2023 Closed today

9–13°C

clear sky

Address:
Pieni Roobertinkatu 10,
00130 Helsinki