Helsinki

Kritiikin lukupiiri: feministinen ja queer-näkökulma kritiikkiin

Kritiikin lukupiiri: feministinen ja queer-näkökulma kritiikkiin

Feb

22

Thu

06:16 – 06:16

-2–0°C

clear sky


Tekstin talo
Lukupiiri
Kirjastohuone
22.02.2024
17.00 – 19.00
suomi
Vapaa pääsy

KRITIIKIN LUKUPIIRI 22.2.

Aihe: feministinen ja queer-näkökulma kritiikkiin
Vieras: kirjallisuuskriitikko Joonas Säntti
Lukemisto: valikoima Säntin esseitä ja arvostelutekstejä

Kritiikki on keskustelua taiteesta – ja siitä maailmasta, johon uusi taide tulee. Nykykritiikki lähtee usein liikkeelle taiteista, tai haastaa sitä asettamalla teokset erilaisiin tulkinnallisiin perspektiiveihin. Kritiikki ei kaihda agendoja, tulkintoja ja subjektiivisuutta. Feministinen kritiikki, aktivismi ja taiteellinen tutkimus sekä ruumiilinen kokemus ovat kritiikin lukupiirin teemoja.  

Kritiikin lukupiiriä vetää kirjallisuuskriitikko Maaria Ylikangas, joka on myös Tekstin talon työhuonekriitikkona toukokuuhun 2024 saakka. Ylikangas kirjoittaa kritiikkiä ja esseitä ja opettaa kirjoittamista. Vieraina on eri alojen kriitikoita kirjallisuudesta, kuvataiteesta ja esittävästä taiteesta. 

22.2. keskustelemme feministisistä ja queer-näkökulmista kritiikissä. Vieraaksi saapuu kirjallisuuskriitikko Joonas Säntti, jonka kirjoittamia esseitä ja arvosteluja luetaan lukupiirissä. Tarkka lukemisto ilmoitetaan myöhemmin erikseen.

Joonas Säntin esittely:
Olen toiminut kriitikkona ja lehtiavustajana vuodesta 2008 (Kiiltomato, Nuori Voima, Niin&Näin, Turun Sanomat, Tuli&Savu). Kiinnostus feministiseen ja queer-tutkimukseen sekä kertomustieteeseen yhdistää kirjoittamistani yli tekstilajien, ja näkyy varmasti kritiikeissäkin. Viime vuosina olen keskittynyt kritiikkien lisäksi kirjoittamaan väitöskirjaa Jyväskylän yliopistoon. Se käsittelee sukupuolettomia henkilökertojia suomalaisessa ja englanninkielisessä nykykirjallisuudessa. Esseistinä avustan mielelläni sekä kulttuurilehtiä että tieteellisiä julkaisuja. Olen toiminut kirjallisuuden yliopistonopettajana Jyväskylän Avoimessa yliopistossa ja tuntiopettajana useassa eri suomalaisessa yliopistossa ja opistossa. Mahdollisesti tärkeämpiä tietoja: olen 45-vuotias, pidän hän-pronominista, rakastan kissoja ja tekstiä.


ILMOITTAUTUMINEN

Tekstin talon lukupiireihin voi osallistua joko yksittäisille kerroille tai koko kolmen kerran kokonaisuuteen. Kullekin lukupiirikerralle mahtuu enintään 15 osallistujaa, ja osallistujat otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Lukupiireihin ei ole etäosallistumismahdollisuutta.

Ilmoittaudu haluamillesi lukupiirikerroille sähköpostitse osallistu@tekstintalo.fi,kerro viestissäsi mille kerroille ilmoittaudut ja laita aiheeksi “lukupiirit”.


LUKUPIIRIN TAPAAMISKERRAT

22.2. Feministinen ja queer-näkökulma kritiikkiin, vieraana kirjallisuuskriitikko Joonas Säntti 
21.3. Taiteellinen tutkimus ja aktivismi taiteessa ja kritiikissä, vieraana kuvataidekriitikko Sini Mononen
18.4. Esittävä taide ja ruumiillinen kokemus, vieraana Hanna Helavuori

Thu 22 Feb 2024 Closed today

-2–0°C

clear sky

Address:
Lintulahdenkatu 3, Helsinki