Helsinki

Lasse Juuti & Emma Jääskeläinen: LONGING FOR CLOUDS

Lasse Juuti & Emma Jääskeläinen: LONGING FOR CLOUDS

Dec

10

Sat

12:00 – 19:00

13–15°C

few clouds

𝐓𝐞𝐫𝐯𝐞𝐭𝐮𝐥𝐨𝐚 𝐚𝐯𝐚𝐣𝐚𝐢𝐬𝐢𝐢𝐧 𝐤𝐞𝐬𝐤𝐢𝐯𝐢𝐢𝐤𝐤𝐨𝐧𝐚 𝟏𝟒.𝟏𝟐. 𝐤𝐥𝐨 𝟏𝟕–𝟏𝟗! / 𝐖𝐞𝐥𝐜𝐨𝐦𝐞 𝐭𝐨 𝐭𝐡𝐞 𝐞𝐱𝐡𝐢𝐛𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐨𝐩𝐞𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐨𝐧 𝐃𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐞𝐫 𝟏𝟒𝐭𝐡 𝐚𝐭 𝟓–𝟕 𝐏𝐌!

Lasse Juutin ja Emma Jääskeläisen yhteisnäyttely 𝙇𝙤𝙣𝙜𝙞𝙣𝙜 𝙛𝙤𝙧 𝘾𝙡𝙤𝙪𝙙𝙨 pohjautuu pitkään kumppanuuteen ja keskusteluun taiteen parissa. Jaettu elämä ja arki on ohjannut heidät taiteelliseen yhteistyöhön, jossa on sekä yhdessä että itsenäisesti työstettyjä teoksia. Tässä näyttelyssä Juuti on rakentanut muotomaalauksia yhteisten keskustelujen pohjalta, ja Jääskeläinen on editoinut niitä pienemmän mittakaavan eleillä. Teoksissa on tutkittu äänen muodostamista ja soitinten rakenteita, tunnelmoitu sinisyyden ja sumun tunnuilla. Prosessin aikana on palattu molempien aiempaan tuotantoon ja synkronoitu prosesseja yhteisen sävelen löytämiseksi.

Yhdessä tehdyistä kolmiulotteisista maalauksista löytyy viitteitä soittimiin, kulkuneuvoihin ja arkkitehtuuriin. Teoksissa veistoksen ja maalauksen välinen vuoroveto ilmenee mittasuhteissa ja materiaaleissa. Teokset ovat rakenteiltaan perinteisiä maalausmateriaaleja puu- ja kangaskehikkoineen, mutta asettuvat tilaan ja seinien eteen. Yhdessä tehtyjä teoksia on työstetty sekä esineinä että pintoina, siis sekä veistoksina että maalauksina. Esimerkiksi rakenteilla olevan talon kynnykselle on sommiteltu impressionistinen piknik, kuin tuntemattoman kulkijan aarteet talviselle lammelle.

Juutin vanerietydit jatkavat hänen aikaisempia raakavanereille maalattuja sarjojaan. Nyt esillä olevissa kollaasimaalauksissa on löydettävissä hehkuvat ja himmeät taivaat sekä muotoaan etsimään konkretisoituneet pilvimuodostelmat. Arkisia intensiteettejä kantavat maalaukset käsittelevät maiseman ohella maalausta, maatumista ja värejä. Teokset hyödyntävät impressionismin ja abstraktin taiteen perintöä etsiäkseen sitä missä ja miten pilvet ovat.

Jääskeläisen ääniteos pohjautuu hänen vanhoihin ääniarkistoihinsa: omiin lauluihin, kännykkään tallennettuihin muistiinpanoihin matkalla kiviveistämölle sekä selkärankaan jääneisiin jazzstandardeihin. Musiikin ja äänen tekemisessä häntä kiinnostaa harmoniat, värit, tunnelman ja tilan luominen. Tässä näyttelyssä ääni toimii välillä laulujen muodossa näyttelyä taustoittavana soundtrackina, toisinaan se hengittää ja kimpoilee tilassa keskeneräisinä
havaintoina, luoden siltoja käsillä olevien materiaalien välille.

“In everyday life, the appreciation of the weather is mostly related to practical interests or reduced to the ideal of stereotypical fine weather that is conceived according to blue sky thinking irrespective of climate diversity.”
– 𝘓𝘰𝘯𝘨𝘪𝘯𝘨 𝘧𝘰𝘳 𝘊𝘭𝘰𝘶𝘥𝘴, 𝘋𝘰𝘦𝘴 𝘉𝘦𝘢𝘶𝘵𝘪𝘧𝘶𝘭 𝘞𝘦𝘢𝘵𝘩𝘦𝘳 𝘩𝘢𝘷𝘦 𝘵𝘰 𝘣𝘦 𝘍𝘪𝘯𝘦?
Madalina Diaconu

Välillä pimeää ja toisinaan kirkasta. Sininen pohjustaa alakuloa, harmaa muistuttaa lamasta, oranssi hehkuu saasteisena ja vihreä vaeltaa vaaleaan rihmastoon. Samoin kuin ilmasto tarvitsee taivaalle muuttuvaa tilaa; välillä pilvistä, sateista, myrskyä ja kirkasta, siten myös Juutin ja Jääskeläisen yhteistyö vaalii kritiikkiä, lamaannusta ja eripuraa ilon ja ihmetyksen rinnalla.

____________________________________________

Emma Jääskeläinen (s.1988, Espoo) asuu ja työskentelee Espoossa. Hän valmistui kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2018. Jääskeläinen työstää veistoksia hitailla käsityömenetelmillä pohtien kosketuksen ja ajan merkitystä. Hänen taiteellisen työn
keskiössä on usein keho ja sen muistiin tallentuneet tuntemukset. Jääskeläinen on vuoden 2022 Vuoden Nuori taiteilija. Vuonna 2021 hänet palkittiin Suomen Taideyhdistyksen Dukaattipalkinnolla. Hänen teoksiaan on Kiasman, Helsingin Taidemuseon, Saastamoisen säätiön,
Tampereen Taidemuseon kokoelmissa, sekä yksityiskokoelmissa Suomessa ja Saksassa.

Lasse Juuti (s. 1990, Tampere) asuu ja työskentelee Espoossa. Hän on opiskellut Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa, Kankaanpään taidekoulussa ja Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa. Juuti työskentelee suuressa ja kokonaisvaltaisessa mittakaavassa pohtien maalauksen mahdollisuuksia ja sen suhdetta kehoon, tilaan ja arkiseen elämään. Teoksissaan hän yhdistää maalausta, kollaasia ja kolmiulotteisia rakennelmia, etäännyttäen tuttua ja
turvallista pyrkien luomaan uusia poeettisia kuvia. Hänen teoksiaan on Kiasman, Valtion taideteostoimikunnan, Helsingin taidemuseon, Saastamoisen säätiön ja Aineen taidemuseon kokoelmissa.

Sat 10 Dec 2022 – 08 Jan 2023 12:00 – 19:00

13–15°C

few clouds

Address:
Ruoholahdenranta 3a
Helsinki, Finland