Helsinki

SUSANNE KOSKIMÄKI 24.5.-18.6.2023

SUSANNE KOSKIMÄKI 24.5.-18.6.2023

May

24

Wed

12:00 – 16:00

-11–-7°C

snow

Lasikaiverruksia ja keramiikkaveistoksia

Vuonna 2018 Suomen lasimuseo, Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Lambertsin lasitehdas järjestivät lasinkaiverruskurssin. Kurssin tarkoituksena oli herätellä henkiin Suomesta jo lähes kadonnutta kädentaitoa, lasinkaiverrusta. Koskimäen kohdalla tämä onnistui, sillä vasten omia olettamuksiaan hän rakastui kaivertamiseen, joka antoi hänelle uuden, mutta myös ikiaikaisen tavan työstää rakasta materiaalia. Koskimäki hankki oman kaiverruskoneen, se mahdollisti riippumattoman työskentelyn. Uusia teoksia alkoi syntyä ja vuonna 2021 tämä huomiotiin Suomen Kulttuurirahaston myöntämällä työskentelyapurahalla.

Galleria Duetossa on esillä apurahavuoden aikana syntyneitä lasikaiverruksia ja keramiikkaveistoksia. Lasikaiverruksien aiheina ovat metsät ja saaret – paloja luonnosta. Kaiverrus on tekniikkana hidas ja tarkkuutta vaativa, sen kanssa ei voi kiirehtiä. Teosten maisemissa ja horisonteissa on rauhaa, ihmisiä tai heidän kädenjälkeään ei näy. Tunnustellessa teosten kaiverrettu, reliefimäinen pinta on samettisen pehmeä.

Suuret nelijalkaiset sukkahousuolennot syntyivät ensin pienessä koossa veistoksellisiksi korurasioiksi. Pikkujaloilla kipittävän rasian muoto oli niin ilmeikäs ja villi, että se oli toteutettava myös suuressa mittakaavassa. Taiteilija teki yhden ja sitten niitä olikin yhtäkkiä kolmetoista. Pintakäsittely ja jalkojen olemus muistuttavat lapsuuden ribbisukkahousuja, silmissä hehkuvat lasit. Näyttelyssä lasimaisemat ja keraamiset olennot asettuvat vuoropuheluun.


Susanne Koskimäki (s.1974) on helsinkiläinen lasitaiteilija ja keraamikko. Taiteen maisteriksi hän valmistui Taideteollisen korkeakoulun (nykyinen Aaltoyliopisto) lasi- ja keramiikkaopinnoista vuonna 2000. Koskimäki on työskennellyt pääosin lasin kanssa ja hänellä on lasinpuhaltajatausta.

Wed 24 May 2023 – 18 Jun 2023 12:00 – 16:00

-11–-7°C

snow

Address:
Kalevankatu 15,
00100 Helsinki