Helsinki

Toisen kanssa / R&A Spring Break

Toisen kanssa / R&A Spring Break

Apr

16

Sun

16:30 – 19:00

-11–-7°C

scattered clouds

AV-arkin näytöksen tuoreissa lyhytelokuvissa opetellaan rakastamaan toista kuin itseä – tai itseä kuin toista. Toinen voi olla lemmitty, trumpetti, malli tai mehiläisyhdyskunta. Joskus perinteiset sukupuoliroolit sekä keskittyminen ihmislajin tarpeisiin voivat olla este toisin ja toisen näkemiselle. Mitä eväitä pakataan mukaan lopun aikojen läheisyysharjoituksiin ja mitä jätetään pois kyydistä? Elokuvien tyylilajit vaihtelevat runoudesta ja esseestä arvoitukseen, tunnustuksellisuuteen ja manifestiin. Näytös ”Toisen kanssa” esitetään sunnuntaina 16.4.2023 klo 16:30 Maxim 2:ssa.

Näytöksen elokuvat:

Nastja Säde Rönkkö: Survival Guide for a Post-Apocalyptical Child (X) (2023, 05:00, nostokuvassa)

X on sen ihmettelyä, milloin jutusta tulee juttu, ja milloin jostain toisesta jutusta tulee liikaa. X on sen ihmettelyä, miten muuten kuin intuitiolla tietää, milloin erikoisuudesta tulee nujertavaa tai milloin vaarasta tulee kiihottavaa tai milloin väkivalta murtautuu seksikkäistä rajoistaan? Teos on osa Nastja Säde Rönkön 26-osaista Selviytymisopasta maailmanlopun lapselle.

Ninni Korkalo: The Best Lover (2023, 14:00)

The Best Lover on lyhytelokuva itsensä rakastamisesta. Se leikittelee rakkauden myyteillä tavoitellen itsensä rakastamisen vallankumouksellista voimaa. Feminististä naurua ja vertauskuvallista montaasia kupliva lyhytelokuva etsii vilpitöntä mahdollisuutta koko eliöyhteisön pelastamiseen. The Best Lover on saanut innoituksensa professori, kirjailija ja aktivisti bell hooksin (1952–2021) ajatuksista.

Pinja Valja: Tehdä elokuva vain tavatakseen Veran (2021, 17:00)

Tehdä elokuva vain tavatakseen Veran on todellisiin tapahtumiin perustuva lyhytelokuva kahden naisen, mediataiteilija Pinja Valjan ja malli Vera Ruuskan, kohtaamisesta. Lapsuudessaan Pinja haaveili elämästä prinsessana. Prinsessan tärkein tehtävä oli pukeutua hienoihin vaatteisiin ja olla kaunis ja ihailtu – aivan kuin nykypäivän mallin. Pinja ryhtyy tekemään dokumenttia Verasta tutkiakseen omaa lapsuudenhaavettaan.

Elian Mikkola: Man Made (2022, 09:00)

Man Made on uusiksi muunneltu kertomus pojasta, joka perehtyy elämän ihmeisiin kauniin, kiiltävän trumpetin avulla. Mutta kamppailu omaksi itsekseen tulemiseksi on vasta alkanut. Elokuvan tekijä lävistää perinteisen maskuliinisuuden muuntautumiskykyisellä queer-katseella sekä käyttämällä löydettyä 16mm filmimateriaalia sekä digitaalisia ja analogisia manipulaatiokeinoja.

Mia Mäkelä: Anthropobee (2022, 17:00)

Anthropobee on kokeellinen videoessee ainutlaatuisesta lajien välisestä suhteesta ihmisen ja hunajamehiläisen (apis mellifera) välillä. Taiteilija työskenteli kolme vuotta mehiläishoitajana ja on dokumentoinut kokemuksensa sarjaksi humoristisia, runollisia ja pohdiskelevia dialogeja, joissa jätetään myös tilaa tietämättömyydelle ja ekosentrisyydelle, toisin kuin perinteisissä luontodokumentaareissa. Kohtaukset esittävät, kuinka ihmiskeskeistä ja totalitaariseen mehiläisen elämän hallintaan pyrkivää nykyinen eurooppalainen mehiläishoito on: mehiläiset alistetaan hyödynnettäväksi luonnonvaraksi. 

Sun 16 Apr 2023 16:30 – 19:00

-11–-7°C

scattered clouds

Address:
Tallberginkatu 1 C 76
00180 Helsinki